Itt vagy: Címlap Kerti tavak

Vízözön webáruház

Kerti tó készítése

E-mail Nyomtatás PDF
IWIWSatartlapGoogle bookmarkFacebookTwitterLinkter.huvipstart.huDiggUrlGuru.huBlogter.huDel.icio.us

Kerti tó készítése

 

 • Első lépésben kijelöljük a medence tényleges helyét a terepen
 • Ezután kézi illetve gépi munkával kitermeljük a medence helyéről a talajt
 • Ügyeljünk arra, hogy mind a munkagödör pereme, mind a gödör alsó síkja vízszintes legyen, ezt a munka közben többször ellenőrizzük csöves vízmérték vagy szintezőműszer segítségével
 • A munkagödröt a szükségesnél 5 cm-rel mélyebbre ássuk ki, ide kerül majd az ágyazati homokréteg
 • Fektesük be a munkagödrünkbe üvegszálas fóliát (a rágcsálók ellen véd)
 • A következő lépés a geotextilia lehelyezése (a talaj egyenletlenségének javítását szolgálja
 • Fólia elhelyezése, sarkokba igazítása
 • A már meglévő tó feltöltése szakaszossan, a fólia folyamatos helyezgetésével
 • Amennyiben a kis tó körül lejtős a terep, akkor köré, a szegő kősávon kívül 10-20 cm széles és ugyanilyen mély vízelelvezető árkot alakítsunk ki, amit tetszés szerint füvesíthetünk vagy kőlapokkal, burkolhatunk. Az így elhelyezett medence köré sziklakertet, a vízgépészeti rendszer elemeit rejtő vízesést, műpatakot építhetünk ki, tetszés és igény szerint
 • Ezt követi a tó élőlényekkel való betelepítése
 • Ezután üzemeljük be a gépészeti rendszert, ami alapesetben egy víz alatti szivattyúból, egy alapszűrőből és egy levegőztető vízvisszavezető rendszerből (szökőkút; vízesés vagy műpatak) áll
 • 10-15 nap elteltével telepítsük a várhatóan beállt egyensúlyú tóba a halakat


És már csak gyönyörködjünk a kész tavunkban

 


Kert, erkély - Kacsaúsztató a kertbe

 

Kerti tó saját kezűleg

 

Szeretnénk impozánssá, igazán különlegessé varázsolni otthoni környezetünket, kertünket. Itt a lehetőség. A privát kerti tó nem olcsó mulatság, de most megmutatjuk, hogyan lehet megépíteni saját erőből, saját kezűleg. Nem kíván szakértelmet, néhány fontos információ segítségével, na és pár nap áldozatos munkája árán már gyönyörködhetünk is új, exkluzív kerti világunkban.

Az egészséges tó első legfontosabb tényezője a megfelelő hely kiválasztása. Az ideális hely egy olyan félárnyékos terület, amely naponta 4-6 óra napfényt kap, és kelet-nyugati irányban semmi sem határolja. A lombos fák alatti helyek kevésbé megfelelőek, mivel a lehulló levelek csökkenthetik a tó szépségét és felkavarják annak biológiai egyensúlyát. A halastónak legalább egy méter mélynek kell lennie. A koi pontyok például legalább 1,5 méter vízmélységet igényelnek. Ez biztosítja, hogy az élőhelyük még télen is fagymentes maradjon.

A formatervezés fontossága

Ha valódi szabadságot keresünk a tó létrehozásához, akkor tófóliára van szükségünk! Ez lehetőséget ad az ideális és személyre szabott tóforma megtervezésére. Először az alakját jelöljük ki. A helyszín különböző magasságainak kitűzésével meghatározzuk a képzeletbeli vízszintet. Esetünkben az a helyszín ideális, ahol a helyszín eltérő magasságú, így kell lennie mélyebb területeknek is. Kívülről befelé haladva ásunk egy gödröt, amely valamivel mélyebb, mint amilyen a tó végül lesz. Így kiküszöbölhetjük a kiálló köveket és gyökereket. Ekkor kijelöljük a mocsári övezetet, a sekély vizű zónát és a mélyvízi területet . Zsinórral kimérjük a fólia méretét, 50-50cm-t ráhagyva mindkét oldalon. Végül lejjebb ásunk, hogy a gyökereket is kiküszöböljük.

Mi kerül a tó medrébe?

A tó szélére árkot ásunk, mivel a fólia és geotextília az árok aljára fektethető és zárható lá. A rést kaviccsal töltjük fel. A tófólia erős és szakadásálló legyen. A fölösleges fóliát egy 10cm mély hajtásba hajtjuk, hogy a kapilláris zár megakadályozza a tó vizének a környező talajba szivárgását. Speciális földet helyezünk a növények kosarába, hogy az a vízben is jól érezze magát. Először a mélyebben fekvő növényeket telepítjük be a szivattyúval együtt, majd kövekkel díszíthetjük, de ne túlságosan, mert előfordulhat, hogy csökken a szivattyú teljesítménye. Jöhet a felszíni ültetés, célszerű ide is növénykosarakat alkalmazni. Meredek oldalakon például a juta-növényzsák a legjobb megoldás, mert kövekkel tudjuk rögzíteni. A sekély növényzóna beültetéséhez a sekély vízbe helyezett kókusz rézsüszőnyegeket használjuk, ami segíti a növények rögzítését. Végül lesúlyozzuk a szőnyegeket, és kaviccsal töltjük fel az iszapfogó területét. A tó peremén hagyjunk egy rézsűt, amolyan kapaszkodósávot, hogy az oda becsúszott állatok ki tudjanak mászni a bajból.

A tó élővilága

A tó a telepített halaktól kell igazán életre. A választék óriási: az aranyhaltól egészen a koi pontyig bármi szóba jöhet. Legfeljebb egy kiló hal jusson a tó minden egyes köbméterére. Ha a tó 6000 literes, akkor legfeljebb 6 kg hal legyen benne. Ez biztosítja a halak megfelelő növekedését. Fontos, hogy várjunk a telepítéssel legalább négy hetet, mert addigra stabilizálódik megfelelően a tó ökoszisztémája.

Tippek, tanácsok

 

- A tervezett tó helyén a földet ki kell termelni.

- A telek északi, árnyékos oldalára soha ne telepítsünk tavat.

- A kis tavat az épület dél-keleti részére, szélvédett helyre telepítsünk.

- A legjobb megoldás, ha csak délelőtt éri napsütés.

- A kis tavakba konténeres, vízkultúrás növényeket célszerű telepítenünk.

- Ügyeljünk arra, hogy az épületről lefolyó csapadékvíz közvetlenül ne folyhasson a tóba, mert az károkat okozhat a működő ökoszisztémában.

- Ne zsúfoljuk teli a tavat halakkal!

 

Miért fontos?

Mert gyönyörködtet, emeli otthonunk értékét, leköti a port, tisztítja a levegőt, természetben érezheti magát az ember a saját otthonában. Nem utolsó sorban dicsekvésre méltó!

A tóépítés folyamata

 

1. Első lépésben kijelöljük a medence tényleges helyét a terepen.

2. Ezután kézi illetve gépi munkával termeljük ki a medence helyéről a talajt.

3. Ügyeljünk arra, hogy mind a munkagödör pereme, mind a gödör alsó síkja vízszintes legyen, ezt a munka közben többször ellenőrizzük csöves vízmérték vagy szintezőműszer segítségével.

4. A munkagödröt a szükségesnél 5 cm-rel mélyebbre ássuk, mivel ide kerül majd az ágyazati homokréteg

5. Fektessük be a munkagödrünkbe üvegszálas fóliát a rágcsálók elleni védelem miatt.

6. A következő lépés a geotextilia lehelyezése, ez a talaj egyenetlenségek javítását szolgálja.

7. Fólia elhelyezése, sarkokba igazítása.

8. A már meglévő tó feltöltése szakaszosan, a fólia folyamatos helyezgetésével.

9. Amennyiben a kis tó körül lejtős a terep, akkor köré, a szegő kősávon kívül 10-20 cm széles és ugyanilyen mély vízelvezető árkot alakítsunk ki, amit tetszés szerint füvesíthetünk vagy kőlapokkal, burkolhatunk. Az így elhelyezett medence köré sziklakertet, vízgépészeti rendszert, vízesést, műpatakot építhetünk tetszés és igény szerint.

10. Ezt követi a tó élőlényekkel való betelepítése.

11. Ezután üzemeljük be a gépészeti rendszert, ami alapesetben egy víz alatti szivattyúból, egy alapszűrőből és egy levegőztető vízvisszavezető rendszerből áll

12. Két hét elteltével telepíthetjük a várhatóan beállt egyensúlyú tóba a halakat.

 

Méretezés

 

Fóliahossz = tó hossza + 2 x tó mélysége + 2 x 50 cm (széle)

Fóliaszélesség = tó szélessége + 2 x tó mélysége + 2 x 50 cm (széle)

 

 

 

 

 

Facebook like

Oldal ajánlása